7 misverstanden over het reinigen en onderhouden van ramen.

7 Misverstanden over onderhouden van ramen. En hoe u het wél aanpakt.


 

Ramen reinigen lijkt op het eerste zicht eenvoudig maar toch zijn er heel veel misverstanden over het onderhouden van ramen. Toch komen we op werven en bij particulieren regelmatig dezelfde fouten tegen. Het resultaat? Krassen, verkleuring, strepen, doffe vlekken en zelfs blijvende schade aan glas en raamprofielen.

Zeker na bouwwerken, bij eerste reiniging of bij onderhoud van aluminium of pvc-profielen is een doordachte aanpak belangrijk. Een misverstand is snel gemaakt.

In deze blog bespreekt Chemifor 7 hardnekkige misverstanden die we vaak zien op werven én bij particulieren bij het onderhouden van ramen. En natuurlijk laten we u weten hoe het wél moet.

Gebruik van afwasmiddel

Afwasmiddel schuimt te veel en laat vaak een vettige film achter op het glas. Daardoor trekt het glas sneller stof aan en blijft het vuil na het drogen zichtbaar als strepen of vlekken. Bovendien zijn sommige afwasmiddelen te alkalisch, wat kan leiden tot een waas of aantasting van coatings.

✅ Wat u wél moet doen:
Gebruik een neutraal, professioneel reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor glas en lakwerk. Het reinigt grondig zonder residu, schuimt niet overmatig en spoelt proper na.

Putwater is prima om ramen mee te spoelen

Putwater bevat vaak een hoog gehalte aan kalk, ijzer of zand. Deze stoffen zijn onzichtbaar in water, maar zodra ze opdrogen op glas of lakwerk, ontstaan er witte kringen, bruine vlekken of fijne aanslag.

We zien dit vaak na bouwwerken, waar ramen worden afgespoeld met water uit een regenput of boringsput. Vooral bij zwarte of donkere raamprofielen zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar: roestvlekken, kalkstrepen of doffe randen.

✅ Wat u wél moet doen:
Gebruik voor reinigen en naspoelen altijd leidingwater of zuiver, gefilterd regenwater. Zo voorkomt u vlekvorming, beschadiging en ongewenste chemische reacties met reinigingsproducten.

U kunt ramen gerust reinigen in volle zon

In fel zonlicht drogen water en product veel te snel op, waardoor het vuil niet opgelost raakt en er strepen of kalkresten ontstaan. Zelfs met het juiste product krijgt u dan geen egale reiniging. Op donkere profielen kan dit zelfs leiden tot zichtbare randvorming of “vlekken” die pas veel later opgemerkt worden.

✅ Wat u wél moet doen:

Reinig ramen bij voorkeur bij bewolkt weer of op een koeler moment van de dag (ochtend of late namiddag). Schaduwrijke zijden zijn ideaal. Zo krijgt het product tijd om in te werken en spoelt u alles mooi weg.

PU-resten verwijdert u gewoon met een schraper of PUcleaner

PU-schuim (polyurethaanschuim) hecht zich sterk vast aan glas en profielen. Veel mensen proberen dit te verwijderen met een krabber of een mesje met als gevolg krassen. Ook het grijpen naar agressieve middelen, zoals PU Cleaner, is een vaak voorkomend probleem. Dit product tast de toplaag/laklaag aan van kunststof en aluminium ondergronden, waardoor het raam zijn kleur of glans verliest en doffe vlekken of verkleurde profielen achter laat. => “Hoe verwijder ik pu schuim zonder schade?

✅ Wat u wél moet doen:

Gebruik een speciale PU-verwijderaar die ontwikkeld is voor gebruik op aluminium, pvc of gelakte oppervlakken. Laat het product inwerken, en verwijder de PU met een zachte doek of borstel – zonder wrijving of krassen.

💡 Chemifor biedt een PU-verwijderaar die veilig is voor alle gangbare raamprofielen.

Het glas proper? Dan zijn we klaar

Bij het reinigen van ramen ligt de focus vaak op het glas, terwijl de raamprofielen vergeten worden. Nochtans hopen zich net daar stof, regenresten, cementspatten en atmosferisch vuil op. Vooral in de afwatering, hoeken of groeven blijft vuil ongemerkt zitten. Dat leidt op termijn tot:

      • verkleuring of aantasting van de lak
    • afzetting van vuil in de profielspleten
    • verlies van esthetiek

✅ Wat u wél moet doen:

Reinig altijd ook de raamprofielen met een geschikte profielreiniger, afhankelijk van het materiaal (pvc, aluminium, gelakt…). Spoel grondig na met zuiver water en droog indien nodig af met een zachte doek.

🧼 Goed onderhoud van het profiel verlengt de levensduur van het volledige raam.

Een standaard glasreiniger volstaat voor elke soort vervuiling

Glasreinigers zijn enkel bedoeld voor lichte vervuiling zoals vet en stof. Maar na plaatsing van ramen of bij vervuiling op de werf komt u veel vaker kalk, cementsluier, roest of lijmresten tegen. Een klassieke glasreiniger heeft daar geen effect op. Resultaat? Vervuiling blijft zichtbaar en u verspilt tijd én moeite. Daarbij moet u rekening houden, hoe langer deze vervuilingen op uw ramen zitten, hoe moeilijker het wordt om ze te verwijderen.

✅ Wat u wél moet doen:

Kies het juiste product voor de juiste vervuiling. Bij Chemifor vindt u verschillende producten om u te helpen. Vraag gerust professioneel advies, zodat u altijd veilig werkt.

Elk type raam kunt u met hetzelfde product reinigen

Glas, aluminium, kunststof en lakwerk reageren elk anders op chemische producten. Wat veilig is voor glas, kan vlekken geven op aluminium. Wat effectief is op beton, kan een laklaag aantasten.

✅ Wat u wél moet doen:

Lees altijd het etiket van elk product. Gebruik enkel reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor het materiaal dat u behandelt. Chemifor helpt u graag bij die keuze.