Tips om roest veilig te verwijderen

Met de juiste producten is roest verwijderen een fluitje van een cent

Roest hoeft niet meteen te betekenen dat de ondergrond of het materiaal beschadigd is. Soms is het zelfs de bedoeling, denk maar aan Cortenstaal. Maar helaas is roest niet altijd gewenst… Of het laat zijn sporen na op delicate ondergronden. Wij delen hieronder enkele belangrijke tips om roest veilig te verwijderen.

Wat is roest precies?

“Roesten” is een term voor de corrosie van ijzerhoudende materialen. Roest ontstaat wanneer hydroxylgroepen en ijzeroxide zich met elkaar mengen.

Goed of slecht nieuws?

Roest betekent nog niet dat het voorwerp of de ondergrond verloren is. In de bouw -en tuinwereld zijn geroeste materialen tegenwoordig erg populair. Denk bijvoorbeeld aan Cortenstaal (COR-TEN).

Helaas laat roest ook soms sporen na, daar waar u het liever niet ziet verschijnen. Niemand wordt namelijk blij van roest op beton, roest op tegels of roest op bakstenen.

 

Twee tips van Chemifor:

  1. Ga niet zo maar aan de slag met de standaard tips, op elke ondergrond. Sommige producten kunnen namelijk permanent schade aanrichten, terwijl het ‘roest’ oorspronkelijk onschadelijk was … . Vraag om advies en maak waar nodig gebruik van professionele producten. 
  2. Handel snel. Wacht niet te lang om hulp in te roepen. Roest heeft de neiging om uit te zetten en kan zelfs blijvende schade veroorzaken aan de ondergrond.

Zoek dus zo snel mogelijk naar een efficiënte oplossing om roest te verwijderen.

Enkele tips van Tante Kaat

Tante Kaat heeft verschillende tips en tricks om uw metalen spullen van roest te ontdoen. Enkele bekende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn:

  • azijn
  • limoen- of citroensap
  • zuiveringszout
  • aluminiumfolie
  • een aardappel
  • cola

De middeltjes zijn misschien efficiënt en handig binnen het huishouden, maar u gebruikt ze beter niet op delicate ondergronden. En … we zien u niet uw volledige gevel, wand of vloer met aluminiumfolie of een aardappel te behandelen. Toch?

PAS OP VOOR BLIJVENDE SCHADE DOOR ZELF TE EXPERIMENTEREN

Bepaalde ondergronden neemt u beter niet zelf onder handen. Helaas worden wij dikwijls te laat ingeschakeld. De schade is dan helaas onherstelbaar.

2 belangrijke redenen:

  1. Er werd al geëxperimenteerd met andere producten waardoor er blijvende schade werd veroorzaakt aan de delicate ondergrond.
  2. Het roest zit al veel te lang op de ondergrond, waardoor dat dit “onder de huid” is gekropen.

=> Verwijder roest dus steeds met de juiste producten

Voor elke ondergrond bestaat er een product om roest te verwijderen. Iedere ondergrond is namelijk anders samengesteld. Niet alleen het juiste product is belangrijk, ook de verhouding van sommige producten kan een verschil betekenen.

Ontdek hier onze producten om roest veilig te verwijderen. 

Door onze jarenlange ervaring kunnen we u altijd advies geven en helpen wanneer u roest heeft op bepaalde ondergronden.

Wat moet u doen? Neem contact met ons op en we bespreken hoe we u verder kunnen helpen.

Indien u dat wenst kunt u zelf aan de slag met onze producten en ons advies!