Advies: Reinigen bij warm weer

Warmte en reiniging: deze 6 fouten kosten u geld, tijd en resultaat


 

Warmte en reiniging vormen geen vanzelfsprekende combinatie. Zomerse temperaturen zorgen voor een andere dynamiek op de werf. Hoewel zon en droogte op het eerste gezicht ideaal lijken om door te werken, brengt warm weer bij reiniging een aantal grote risico’s met zich mee. Zeker bij het reinigen van beton, gevels of zichtwerk kunnen de gevolgen van een foute aanpak groot zijn.

Hieronder zetten we 6 veelgemaakte fouten op een rij waarom warmte en reiniging niet altijd samen gaan. U ontdekt ook hoe u ze vermijdt.


1. Reinigen bij te hoge temperaturen

Het klinkt logisch: mooi weer, dus werken we door. Maar chemische reiniging bij temperaturen boven 25 à 30 °C is ronduit af te raden. Reinigingsproducten gedragen zich anders in de hitte. Ze reageren sneller, verdampen sneller en kunnen daardoor inwerken in plaats van reinigen. Het resultaat: Ingebrande vlekken, verkleurde beton, schade aan voegwerk of een compleet verloren oppervlak.

💡Advies van Chemifor

Stel reinigingswerken uit op warme dagen of plan ze in de vroege ochtend of late namiddag.

2. Product laat men opdrogen op het oppervlak

Een klassieke fout in de zomer: u brengt een product aan, maar door de hitte droogt het binnen enkele minuten op. Het resultaat is niet alleen minder efficiënt, maar vaak ook schadelijk. Zeker op zichtbeton, natuursteen of aluminium kan dit permanente sporen achterlaten.

💡Advies van Chemifor

Werk in kleinere zones en spoel het product op tijd af, vóór het kan opdrogen. Bevochtig eventueel het oppervlak voor en tijdens het gebruik.

3. Werken in direct zonlicht

Directe zonnestraling in combinatie met chemische producten verhoogt het risico op onvoorspelbare reacties. Sommige producten schuimen over, andere werken te snel in of laten residu achter. Bovendien wordt het oppervlak zó warm dat u het resultaat niet meer in de hand hebt.

💡Advies van Chemifor

Reinig nooit een gevel of vloer waar op dat moment de zon vol op staat. Wacht tot schaduw of kies een andere zijde van het gebouw.

4. Verkeerde productkeuze

Niet elk product is geschikt voor gebruik in de zomer. Sommige reinigers zijn gevoeliger voor verdamping, terwijl andere juist traag reageren. Bij warm weer is het belangrijk dat u werkt met producten die gecontroleerd inwerken, zonder te snel te verdampen of in te branden.

Voorbeeld: Chemifor Ecosol RL is uiterst geschikt voor rubbersporen, maar mag niet indrogen.

💡Advies van Chemifor

Vraag bij twijfel altijd om advies. Chemifor helpt u het juiste product kiezen voor de juiste temperatuur en ondergrond.

5. Producten laten in een warme bestelwagen

U kent het wel: de bus staat een hele dag in de zon, en bij het openen ruikt u al dat het product opgewarmd is. Producten die urenlang aan hitte worden blootgesteld kunnen hun werking verliezen of veranderen van samenstelling. Dat geldt zowel voor zuurhoudende reinigers als voor reinigers op oplosmiddelbasis.

💡Advies van Chemifor

Bewaar producten koel en droog. Laat geen containers achter in de zon of in gesloten voertuigen. Zorg eventueel voor een schaduwrijke opslagzone op de werf.

6. Vervuilingen laten zitten in volle zon

Sommige vervuilingen, zoals lijm, hars of rubbersporen, hechten zich bij warme temperaturen dieper vast in het oppervlak. Hoe langer u wacht met reinigen, hoe moeilijker ze te verwijderen zijn. Wie te lang wacht, riskeert schuren, extra productverbruik of een kostelijke herstelling.

💡Advies van Chemifor

Reinig sneller en preventiever bij warm weer. Laat hardnekkige vervuiling zich niet ‘inbakken’.

Samengevat

Reinigen in de zomer vraagt een andere aanpak dan in het voor- of najaar. Wie rekening houdt met temperatuur, zon, opslag en productkeuze, spaart tijd, vermijdt schade en haalt het mooiste resultaat!