Wat moet u WEL doen om vlekken te verwijderen op een betonvloer?

Mijn eerste doelstelling was om een blog te schrijven over “Betonreiniging in en om een woning”. Doordat beton een rode draad is in onze zaak, vloeide de tekst heel makkelijk uit mijn hand. Ik had verschillende zaken voorzien: Hoe te reinigen? Hoe onderhouden? Waarop letten? Een heel luchtige tekst met tips en advies om te helpen voor de gewone mens.

Uit nieuwsgierigheid ging ik even kijken op het internet. Even piepen wat anderen schreven. Ik kwam heel veel gelijkgestemde tegen maar opeens gingen mijn haren recht op mijn armen staan.

Dít waren de websites die mensen verkeerde instructies gaven. Deze mensen, die geen voeling hebben met beton, voeren uit wat hier wordt neergeschreven. Ze vernielen zonder dat ze het weten, hun eigen betonvloer. Ze geloven de tips van deze “kenners”, met alle gevolgen vandien. Dit zijn dus helaas de klanten die ons nadien contacteren met de melding dat ze vlekken hebben op hun vloer.

Soms kunnen we ze nog helpen, maar meestal is het kwaad al geschied.

Zeg ik nu dat alle tips op deze sites niet geschikt zijn. Tuurlijk niet, maar het reinigen van een betonvloer is nog net iets anders dan “Hoe verwijder ik pluisjes van een trui?”

Dus het thema van deze blog is aangepast naar : “Wat moet u WEL doen om vlekken te verwijderen op een betonvloer?” en wat mag u zeker niet doen! Hieronder vindt u mijn eigen mening over de tekst die ik terugvond op de website. Ik hoop dat er wat duidelijkheid ontstaat wat wél en wat niet mag.

Opdracht 1 – Zelf schoonmaakmiddelen maken

Mijn eerste opmerking bij onderstaande tekst is: “Welke vlekken willen ze precies verwijderen?” En aan welke mengverhouding moet u u houden?

Mijn tweede opmerking is het gebruik van de aangewezen producten. Hier worden 3 producten gebruikt die u beter niet gebruikt op beton. In de drie tabellen onderaan de pagina staan verschillende producten met het effect wat die producten hebben met beton.

 1. Zout: zal bij hoge concentratie schade geven aan de beton. Denk maar aan strooizout op beton: dit is ook niet aan te raden op beton.
 2. Azijn: ook azijn zal bij hoge concentratie na verloop van tijd schade geven
 3. Bleekmiddel: bleekwater kan in principe gebruikt worden als deze heel sterk verdund wordt met water (maar dan is de kracht van het product weg). Velen gebruiken deze dus puur op hun beton. Daardoor kunnen er helaas wel vlekken ontstaan in de beton.

Gebruik schoonmaakmiddelen die aangewezen zijn voor betonvloeren en haal dit bij uw betonplaatser of een professional.

Opdracht 2 – Het schoonmaakmiddel gebruiken

Voor u aan een reiniging begint is het inderdaad goed dat u uw voorzorgen neemt.

 1. Zorg dat u de tijd neemt op de klus uit te voeren.
 2. Verwijder alle spullen op het te reinigen oppervlak. Zet ze aan de kant zodat ze niet in de weg staan.
 3. Zorg ervoor dat huisdieren en kinderen niet in de weg lopen.
 4. Veeg alle losliggende bladeren en vuil bij elkaar en ruim dit op.
 5. Spoel uw terras af met behulp van een tuinslang.

=> Let op met het werken met een hogedrukreiniger. Een tuinslang is de beste oplossing om een betonnen terras af te spuiten. Wilt u toch werken met een hogedrukreiniger. Zorg voor voldoende afstand tussen de reiniger en het beton en werk niet met een sterke straal. Gebruik ook geen vuilfrees op uw beton.

Opdracht 3 – Het schoonmaakmiddel gebruiken

Hoe langer u een product laat liggen op het beton, hoe meer het product in het beton kan indringen. Alles wat intrekt, zowel product als vlekken, komt onder de huid te zitten. Helaas, alles die onder de huid zit, kan niet meer weggehaald worden. Ligt de vlek op het beton, dan is de kans groot dat u deze kan verwijderen, mét de juiste producten.

Let dus goed op welke reinigingsproducten u gebruikt. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van reinigingsproducten die gebruikt mogen worden op beton. Volg de aangewezen werkwijze. Vraag hiervoor raad aan uw betonplaatser of aan een professioneel reiniger.

=> Een terras enkel met water afspuiten op een hete dag kan prima. Maar werk nooit op een hete dag met reinigingsproducten, deze mogen zeker niet opdrogen.

Hardnekkige vlekken verwijderen: Vetvlekken

Hier wil ik toch even de aandacht geven dat u nooit tape mag vastplakken aan beton! Wij hebben al heel veel schadegevallen hierover ontvangen. De mensen willen hun beton beschermen en dekken deze af met beschermfolie. De tape wordt op het beton bevestigd maar wanneer deze wordt verwijderd, dan kan de toplaag beschadigd worden en gaan de poriën open staan. Uw glad beton wordt ruw beton.

De test met het wasmiddel heb ik nog nooit geprobeerd, dus daar kan ik geen mening over geven.
De kattenbakvulling kan inderdaad kloppen. Dit heeft dezelfde werking als absorptiekorrels. Deze korrels trekken de olie uit het beton. Let wel: vetvlekken die al heel lang aanwezig zijn, zitten waarschijnlijk al onder de huid en zijn nog heel moeilijk te verwijderen. Hiervoor kunt u altijd nog contact met ons opnemen.

Hardnekkige vlekken verwijderen: Niet-wasbaar krijt

De naam zegt het al zelf “Niet-wasbaar krijt”, of met andere woorden “vetkrijt”.

Voor gewoon stoepkrijt is een warm sopje en een schrobborstel al genoeg maar voor vetkrijt zijn er grovere middelen nodig. In ieder geval mag u geen product op basis van olie gebruiken. (Kijk ook hier maar naar de tabel onderaan deze pagina) De olie dringt in het beton. Daardoor is de krijt misschien weg, maar je behoudt een olievlek op uw beton. Daarnaast zal dit ook een gladdere vlek worden op uw terras.

Heeft u toch vetkrijt op uw beton? Gebruik dan aangelengde Chemifor OVR SP2 in combinatie met een nagelborsteltje

Hardnekkige vlekken verwijderen: Roest verwijderen

Gebruik NOOIT een zuur op beton. Zuren bijten de toplaag van het beton kapot en er ontstaat heel snel een vlek. Zelfs op keramische tegels is een zuur uit den boze.

Hier worden zoutzuur, citroensap en azijn (op volgende afbeelding) aangeschreven als oplossing. Doe dit niet! Onderaan deze pagina staat een tabel waarin verschillende producten worden opgesomd met daarbij de aantasting van het beton: 0 is veilig – 5 is zeer sterk agressief. Deze tabel kunt u overal op het internet opzoeken. Volgende cijfers spreken voor zich:

 • Azijn: 3-4: Matig agressief tot Sterk agressief (Reactietype: oplossing)
 • Citroenzuur: 4: Sterk agressief (Reactietype: oplossing)
 • Zoutzuur: 5: Zeer sterk agressief (Reactietype: oplossing en corrosie wapening)

Gebruik nooit een staalborstel op beton. De staalborstel kan zorgen voor krassen in de beton en het kan zelfs zorgen voor extra roestvlekken.

Heeft u roest op uw beton? Ga dan niet zelf aan de slag maar vraag raad aan een echte professional. Ook wij hebben producten om roest te verwijderen van beton. Deze producten zijn veilig op beton en geven het gewenste effect.

 

Hardnekkige vlekken verwijderen: Schimmels, algen en groenaanslag

Om groenaanslag, mos en schimmels te verwijderen gebruik dan een ontmosser, bv. Chemifor Ontmosser. Deze producten zijn niet schadelijk voor uw beton en dit doodt de algen. Leng de ontmosser aan en spuit deze over een droog oppervlak. Laat dit minimaal 1 uur inwerken. Daarna mag u dit afspoelen met de tuinslang maar dit is niet verplicht. Gebruik hiervoor stadswater en geen regenwater, regenwater brengt nieuwe algen op het gereinigd oppervlak.

Velen grijpen naar bleekwater. Op een keramische tegel kan bleekwater geen kwaad, al is het niet milieubewust. Op beton is dit niet aan te raden. Wanneer u bleekwater heel veel aanlengt met water, dan kan dit minder kwaad op uw beton, maar dan is de werking van het product helemaal weg. Gaat u puur bleekwater gebruiken, dan kan dit schade aanbrengen aan uw beton. Kijk maar in de tabel onderaan de pagina.

Hardnekkige vlekken verwijderen: Vlekken van huisdieren

Klopt volledig.